Images

THE BLACK HOUSE
An existing tired Victorian terrace house that required a full refurbishment and the potential to consider extension opportunities. Challenges included a tight budget, with considerable client aspirations from a design and finishes perspective. The owners had an appreciation for Japanese and Scandanavian design which was used to craft the design and material palette.
 
The architectural response was to create a flush rear extension and side return with the selection of a matt black brick.  Alongside this, a key design move was to line the soffit of the kitchen living space with a run of timber red cedar battens to create a warm cosy living environment. 

An external seat was created on the line of the bifold doors to the rear of the house, this reveal is lined in charred timber to sit harmoniously with the black brick, creating a seating area which offers ‘inside/outside’ dwell space. 

Upstairs, the existing ceiling of the outrigger was removed to create a vaulted void space.  This simple design move has had a large impact on the light spaciousness of the rooms, alongside the small exposed brick corbelling details to add character in unexpected locations.  

The front of the house was painted black with a bespoke flush black timber door fitted which naturally reflected the clients bold design vision for this exciting house extension and refurbishment.