Images

THE COW SHED
This scheme was an approved Part Q Permitted Development for the conversion of an agricultural barn into a residential dwelling.

The existing agricultural barn was a steel frame clad in corrugated steel with a breeze block base.  The planning requirements meant the proposal had to remain within the same footprint and be of the same volume.  The clients brief was to create a modern contemporary home fit for retirement and future-proofed. 

The key concept for the scheme was to focus the plan on the reservoir at the bottom of the site and cranking the plan axis to open up the views from the moment one opens the front door. The cranked axis is amplified by the timber dinesen flooring strip which runs throughout the floor and ceiling, emphasising the shift.

Another significant challenge was the necessity for the development to be split into two dwellings with one half capable of being let short term, but also for this space to feel as part of the main house naturally when not operating as one dwelling.

The material choice is a response to the historical agricultural palette of the local vernacular.  A low level concrete base provides a sense of solidity to the barn, with the first floor wrapped in a black steel profiled cladding for a more lightweight feel.  The result is an elegant and carefully crafted barn with deep steel clad reveal windows to frame key views as well as recessed hidden gutters to provide a crisp eaves line against the crisp skyline.