Images

RAVENSWOOD
This existing site sat derelict in the heart of Gateshead with spectacular views over Saltwell Park which were heavily underutilised.

The proposal was to create a socially driven housing scheme which maximised the communal green space and thus encouraging families and children to interact with one another. 
 
The simple form was of paramount importance to have a strong identity sat along a road with a large amount of variation in housing style and lacking a clear sense of character. The design response focused on a contemporary terrace form with the external facade wrapped in a dark zinc cladding to create a saw tooth roof form which wraps down the end of terrace units, allowing the run of units to be read as a ‘family’, reflecting the strong community feel of Gateshead. The two terrace runs are pulled apart to create run of green space within which acts as a suntrap for the dwellings. 

The grey smoked branco bricks compliment the zinc cladding, with the deep reveals to the facade allowing the window frames to be set back allowing the internal views to be focused on the garden spaces.