Images

RUSTICS
This overgrown plot consisted of a distressed semi-detached cottage and an expansive green orchard. The brief for the client was a retirement home and a rental cottage. This required planning approval for a new build contemporary house and outhouse within the grounds as well as refurbishment of the existing cottage.

The cottage has been sensitively restored to maintain the unique cosy features whilst opening up the ground floor plan to make the space compatible for contemporary living. The contemporary new build home has been orientated to focus key views into the beautiful garden spaces, with a large gable end double height glazed unit allowing masses of daylight to flood the living space. 

The axis on the plan has been subtly rotated to open up key views of the outside world, embracing and blurring the boundary between inside and outside space.  The double height living space has a mezzanine deck allowing a cosy first floor relaxation space which has great aspect out over the living room and views of the village beyond

The material palette has been chosen to clearly identify the distinction between the new build modern house and the existing cottage, this has been done utilising a simple black profiled steel cladding, complemented by black crittal windows to the gable end glazing.